Ugrás a tartalomra

Bátorság mint indítóerő: Softwarefejlesztő Slobodan Adamović és Szabadkára való költözése

Amikor elkezdtem fejlesztéssel foglalkozni egy általános tudással rendelkezdtem, azonban az elmúlt egy év alatt a környezetemben lévő emberek önzetlen segítségének köszönhetően jelentős fejlődésen mentem keresztül. Tudásuk és tapasztalatuk megosztása által ma már olyan feladatokkal is megbírkózok, amelyek egy évvel ezelőtt szinte lehetetlennek tűntek. 

Így kezdődik az elszánt és szenvedélyes Slobodan Adamović programozó története.

Slobodan életének legnagyobb részét Belgrádban töltötte, ahol a bátorsága vezérelte arra, hogy megvalósítsa vízióját. Egyedülálló utazásra indult az informatika világában, ahol számos tapasztalatra és tudásra tett szert, amelyek jelentősen hozzájárultak karrierjének alakulásához.

Miközben a Digital Hive udvarán ülünk és kávét kortyolgatva élvezzük a helyszín hangulatát és atmoszféráját, Slobodan elmeséli utazásának történetét. Szavai szinte visszhangoznak a nyugodt környezetben, és bepillantást engednek egy kihívásokkal, felfedezésekkel és folyamatos tanulással teli világba. Ez az út nemcsak Slobodan programozás iránti szenvedélyét tükrözi, hanem az informatika dinamikus világában a folyamatos fejlődés, alkalmazkodás és kiválóságra való törekvés bizonyítéka is.

Gyere és ismerd meg Slobodan különleges utazását, és tudd meg Slobodan hogyan inspirál minket arra, hogy megtaláljuk saját utunkat ebben a mindent átfogó digitális korszakban.

Az átköltözés története

Mielőtt Slobodan megkezdte a Studio Presentnél való munkáját egy olyan egyedülálló megállapodás köttetett meg, amely lehetővé tette számára, hogy heti két napot Szabadkáról, a fennmaradó napokban pedig Belgrádból, otthonról dolgozzon. Ez a rugalmas munkamodell lehetővé tette számára, hogy fokozatosan megismerje Szabadkát, alkalmazkodjon az új munkakörnyezethez, felfedezze a város lüktetését, és fontolóra vegye a költözés lehetőségét.

A város légkörének és dinamikájának megismerése után Slobodan úgy döntött, hogy Szabadkára költözik. Az új élmények iránti vágy és a szakmai készségek új környezetben való fejlesztése kulcsfontosságú tényezők voltak döntése meghozatalában.

Slobodan azon vágya, hogy a saját lábára álljon, és jobb lehetőségekért küzdjön, Szabadkára vezette. A város nyugodt jellege üdítő kontrasztot jelentett az általa megszokott "városi dzsungellel" szemben. A költözés nagyrészt személyes kezdeményezés volt, de a kollégák támogatása döntő szerepet játszott a folyamat felgyorsításában.


Slobodan költözésének történetében kollégái jelentős szerepet játszottak. Sara, aki a Studio Present munkatársa és Slobodan régi barátja, még Slobodan Szabadkára való költözése előtt mesélt neki a Studio Presentről. Sara lelkesen mesélt Slobodannak a munkakörnyezetről, a csapatról és a projektekről, amelyeken dolgozunk, betekintést nyújtva neki abba a dinamizmusba és kreativitásba, amely vállalatunkat jellemzi. Ezek az információk felkeltették Slobodan érdeklődését, és arra késztették, hogy jelentkezzen a Studio Presentbe, és a kollektívánk részévé váljon.


 

A költözés kihívása nem csak a lakáskeresés volt, bár mindannyian tanúi voltunk annak, hogy a világjárvány után milyen nehézségekbe ütközött a bérlők lakhatása. Slobodan számára az egyik legnagyobb kihívást a lakás berendezéséhez szükséges tárgyak beszerzése, az új környezethez való alkalmazkodás és a Belgrádtól nagyon különböző Szabadkán zajló mindennapi élet megszokása jelentette.

Elmondása szerint azonban örökké hálás lesz kollégáinak, valamint Ivánának és Dávidnak a rengeteg morális támogatásukért.

Munka és magánélet egyensúlya

Slobodan Szabadkán megtalálta a szükséges egyensúlyt. A munkahelye közelsége miatt napi két értékes órát spórol meg, így foglalkozhat az általa szeretett tevékenységekkel. A Szabadkára való költözése a magas megélhetési költségekkel és a belgrádi utazással töltött idővel szemben jobb idő- és pénzgazdálkodási lehetőséget adott neki.

Slobodan számára a Studio Present egy olyan hely lett, ahol fejlődhet és még több tudásra tehet szert.

A rugalmas munkaidő lehetővé tette számára a munka és a magánélet egyensúlyát. Szabadidejében Slobodan arra törekszik, hogy minden pillanatot a lehető legjobban kihasználjon. Szenvedélyes sportoló, aki rendszeresen edz, egészséges és aktív életmódot folytat. Emellett gyakran tölt időt főzéssel és új receptek kipróbálásával. Szenvedélyei azonban itt még nem érnek véget. Slobodan tehetséges zenész is, így a zenei világában is járatos. Mindezen tevékenységek mellett Slobodan nem hanyagolja el életének szociális aspektusát, és gyakran talál időt arra, hogy barátaival és kollégáival töltsön el minőségi időt.
 

Kihívások és felfedezések

Slobodan útja nem volt kihívásoktól mentes. A HeiExperts projekt jelentős megpróbáltatás volt karrierje számára, amely nagyonn sok új felismerést és tudást eredményezett. Ezek a tapasztalatok lehetővé tették számára, hogy jobban megértse önmagát mint fejlesztőt. Ezzel párhuzamosan kétségek és szorongásokkal teli pillanatok is voltak, amikor megkérdőjelezte képességeit. Ezeket a vegyes érzelmeket csak a dicsérettel teli visszaigazolások tudták szétoszlani. Slobodan hangsúlyozza a kollégákkal való kommunikáció fontosságát, ahol a kevésbé kellemes témákról is szó esett. A tudás és tapasztalatok megosztása lehetővé teszi az egyén számára, hogy más szemszögből lásson bizonyos szituációkat, és olyan perspektívákat vegyen észre, amelyeket egyedül csak nehezen lát meg. Az őszinte párbeszéd feltárhat rejtett igazságokat, és eltérő nézeteket nyújthat problémákról. Ez számára felbecsülhetetlen értékkel bír. A kollégák dicsérete és megerősítő visszaigazolása rendkívül nagy hatással bír, mivel nemcsak az önbizalmat erősíti, hanem képessé teszi az egyént arra, hogy bátrabban közelítsen meg kihívásokat és megoldásokat keressen azokra. Ezek az interakciók olyan környezetet teremtettek Slobodan számára, ahol a támogatás és a kölcsönös tisztelet kulcsfontosságú szerepet tölt be,amelyben a csapat minden tagját értékelik, és mindenki szabadon kifejezheti gondolatait és érzéseit.

Slobodan kihangsúlyozza a Studio Presenten belüli kommunikáció és szervezettség fontosságát. A negyedéves célok kitűzésének koncepciójára nem kötelező normaként tekint, hanem olyan inspiráló elemként, amely arra ösztönzi az embereket, hogy folyamatosan fejlesszék képességeiket, amely jelentősen hozzájárul a vállalat általános fejlődéséhez.

 

A jövőre vonatkozó meglátások és törekvések

Slobodan jövőre vonatkozó terve többek között az, hogy fejlesztői készségét tovább fejlessze és egy megbízható programozóvá váljon, aki jelentősen hozzájárul a Studio Present és a szabadkai IT színtér fejlődéséhez.

Hálásan beszél mindazokról a kollégákról, akik pályája kezdetén mentorai voltak, hangsúlyozva, hogy támogatásuk és útmutatásuk pótolhatatlan volt szakmai fejlődése szempontjából. Szeretné követni példájukat, és ugyanilyen szintű támogatást, tudást és inspirációt nyújtani a jövőbeni programozók és kollégái számára. Hisz abban, hogy ő maga is hajtóerő lehet mások fejlődésében, segítve őket abban, hogy teljes mértékben kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket, és leküzdjék az informatika világának kihívásait.

Slobodant nemcsak a személyes fejlődés iránti vágy vezérli, hanem az is, hogy olyan környezetet teremtsen, amely ösztönzi a kölcsönös tanulást, a párbeszédet és a folyamatos fejlődést. Úgy véli, hogy az igazi vezető nem csupán az a személy, aki a legtöbb tudással és tapasztalattal rendelkezik, hanem az, aki képes inspirálni és motiválni csapatát, lehetővé téve azt, hogy mindenki számára egyenlően meglegyen a fejlődéshez és a sikerességhez való lehetőség.

Szabadka: Az ellentétek és a harmónia városa

Szabadka egy teljesen másmilyen életkörnyezetet biztosít Slobodan számára. A nyüzsgéssel teli örökmozgó Belgráddal szemben Szabadkán megtalálható a nyugalom és a modernitás harmonikus szimbiózisa. Slobodannak sikerült megismerkednie a várossal, felfedezni annak sajátosságait. Szabadka nyugodtabb életritmusa különösen üdítő változást jelentett számára.

Felismerés számára azonban a szórakozóhelyek korlátozott száma, hangsúlyozva ezzel a városok közötti különbségeket.

Minden városban vannak lehetőségek, azonban az ezekben rejlő különbségek teszik egyedivé a városokat. 
 

Amikor hiányzik neki a nyüzsgés, a változatos szórakozás lehetősége és a főváros sokszínűsége, Slobodan Belgrádba utazik egy hétvégére. Élvezi a nagyváros által nyújtott dinamizmust, de alig várja, hogy visszatérjen a nyugodt Szabadka.

Nyílt felhívás mindazok számára, akik dillemával küzdenek

Slobodan Adamović hangsúlyozza a folyamatos tanulás és alkalmazkodás szükségességét, és a következőt üzeni mindazok számára, akik hasonló úton indulnának meg mint ő: "Ne féljetek! Ugorjatok bele a kalandba, fedezzétek fel az ismeretlent és tanuljatok valami újat. Az új emberekkel és kultúrákkal való találkozás kitágítja a látókörödet, és új perspektívát ad, ami akár a sikered kulcsa lehet".

Slobodan szeretne egy felhívást intézni azon programozók felé, akik akár nagyobb városokban, vagy kisebb településen élnek, hogy fontolják meg a Szabadkára való költözést: "A város számos lehetőséget és különböző perspektívát kínál, az itt megtalálható informatikai színtér folyamatosan fejlődik és bővül. Egyedülálló lehetőség, hogy szerves részévé válj ennek a dinamikus ökoszisztémának, és egyedi képességeiddel és tudásoddal hozzájárulj annak alakításához".

Szabadkát olyan helynek tekinti, ahol kiegyensúlyozott életet lehet élni, miközben egy izgalmas és innovatív iparág részese lehet. "A környezetváltozás kihívást jelenthet, de ez egy lehetőség a fejlődésre, új kapcsolatok kialakítására és az önismeret elméjítésére. Akik a váltást fontolgatják, arra bátorítom őket, hogy merjenek belevágni. Szabadkának megvan a maga varázsa és hangulata, és csak arra vár, hogy felfedezzék mindazt, amit kínál".

Slobodan számára ez a megközelítés nem csupán lakhelyváltásról vagy karrierépítésről szól, hanem a látókörének tágításáról, a tanulásról és a személyes fejlődésről is. Hisz abban, hogy a sokszínűség megismerése és elfogadása, valamint az új kihívások felvállalása személyes fejlődéshez vezet, és mindenkit arra ösztönöz, hogy nyisson az új lehetőségek és tapasztalatok megélése felé.

Gyere és tedd gazdagabbá az életedet. Veszíteni valód nincs, ha végül nem tetszik, bármikor visszamehetsz, mégis csodálatos élményekkel fogsz gyarapodni.