Ugrás a tartalomra

Natur Digital - Egy 10,000 órás projekt tapasztalatai

team
Mi a Natur.Digital?

Egyszerűen fogalmazva, a natur.digital egy Android/iOS mobilalkalmazás, amely webes változattal is rendelkezik.

Túrázni készülsz Bajorország erdein keresztül? Tervezd meg előre kirándulásodat, amellyel felfedezheted az útvonalad mentén található nevezetességeket, állatokat, növényeket és tájakat.

Töltsd le az általad kiválasztott területet és tartalmat internetkapcsolattal, így a túrád során akár offline módon is élvezheted a természetet. Tekintettel arra, hogy Németország városi területein kívül korlátozott az internet-lefedettség, ez a funkció kulcsfontosságúvá vált.

És mi a legizgalmasabb része az applikációnak? A "geofencing" technológia által értesítéseket kapsz, amikor megközelítesz egy kiemelt útvonalpontot vagy belépsz egy korlátozott területre.

Hogyan nézett ki a Német Állammal való együttműködésünk?

Rendkívüli megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Bajor Környezetvédelmi és Fogyasztóvédelmi Minisztériummal együtt dolgozhattunk.

Együttműködésünk végeredménye egy alkalmazás (mobil és web), amelyet a régió minden természetkedvelő számára elérheőtévé tettünk.

A projek több mint 10 000 órányi munkát igényelt, beleértve a projektkommunikációt, designt és programozást.

Projektmenedzserként egy 18 fős csapatot vezettem, ebből 12 fő munkatársam volt és 6 fő a megbízó részéről vett részt a projektben. Az együttműködés során hatalmas tapasztalatra tettem szert, erről azonban a későbbiekben fogok többet írni.

A közös munka bizalma egy előző évi együttműködésen alapult, amelynek célja egy CMS fejlesztése és tökéletesítése volt, amely ma már mint központi adatbázis és szerkesztési portálként (Drupal headless) szolgál.

Miért pont a Bajor Minisztérium áll ez a kezdeményezés mögött?

A projekttel megbízott főügyosztályon kiváló szakemberek dolgoznak, többek között PhD végzettséggel rendelkező biológusok és geográfusok is.

Ezek a szakemberek 3 éven keresztül fáradhatatlanul és hatalmas mennyiségű információkat gyűjtöttek a bajoroszági természettel kapcsolatban, többek között a következő témaköröben: 

  • Helységek
  • Állatvilág
  • Növényvilág
  • Gombák
  • Élőhelyek…


Mostantól meghallgathatod a levelibéka hangját, és különböző videókat nézhetsz róla. A havi naptárnak köszönhetően többek között láthatod, hogy mikor virágoznak különböző fa fajták, mikor érnek bizonyos gyümölcsök. 

Érdekel, hogy melyik állatok vannak kihalófélben? Nézd meg a képeket róluk. 

Az összegyűjtött és az applikációban közzétett információk felbecsülhetetlen értékkel bírnak, azonban keveset érnek, ha csak a korlátozott számú felhasználók férhetnek hozzájuk. 

A következő értelemszerű lépés az volt, hogy ezt az enciklopédia szerű archívumot a projekt finanszírozói számára is elérhetővé tegyük, akik nem más mint a bajor és az azontúlú tartományok adófizető lakosai.

Az alkalmazás így ma már otthonról és a túrák helyszínén is kényelmesen valamint akadálymentesen használható. 

Az alkalmazás promotálása közben a következő megjegyzést különösen értékeltük: 

Ezen az aplikáción egyáltalán nem látszik, hogy egy állami projekt keretén belül lett létrehozva, nagyon modern és felhasználóbarát

Kommunikációs kihívások

Minden Bajor Állami intézmény, amelynek digitális szolgáltatásokra van szüksége, a mi esetünkben ez a hosting volt, együtt kell, hogy működjön az állami Számítástechnikai Központtal, a mi esetünkben az IT-DLZ-vel. 

1. csoport

Ők biztosítják a szervereket és a sávszélességet, valamint a supporttal kapcsolatos teendőket látnak el, azonban nem telepítik a különböző szolgáltatásokat a szerverekre. 

E célból a minisztérium külső DevOps-os magánügynökséget alkalmazott.

Ez az ügynökség tarta aktívan a különböző szolgáltatásokat, telepíti mindazt, amire nekünk, mint vállalkozók, szükésgünk van, és ellátja a backup-okkal, loadbalancerrel, adatbázisokkal kapcsolatos teendőket.

2. csoport

A munkaadó - a minisztérium és annak dolgozói. 

3. csoport

A minisztérium által alkalmazott marketingügynökség, akik következő feladatokat láttak el: grafikai tevékenység, szerzői jogok kezelése, promotlását, stb. 

4. csoport

A PEN-Test végrehajtásáért megbízott vállalat.

5. csoport

Végezetül a pedig a mi csapatunk. 

E külső és sokoldalú kommunikáció karbantartása és nyomonkövetése lehetetlen lenne egy közvetlen erre a célra kifejlesztett software nélkül. A zökkenőmentes kommunikáció a mi esetünkben az Active Collab platform nélkül nem tudott volna megvalósulni, amelyet napi szinten használunk cégünkben. Különös köszönet Ilijának és csapatának. ;)

A plattform használata mentesíti a projektrésztvevőket a végtelen CC és BCC-s e-mailezésektől, és az ebből eredő félreértésektől. Egy egyszerű regisztráció után már indulhat is a platformon a különböző projektelemek megvitatása. 

Egy nagyobb terjedelmú projekt során, mint akár a Natur Digital, elengedhetetlen egy olyan eszköz, amely biztosítja annak a lehetőségét, hogy a résztvevők visszaolvassanak korábbi jegyzőkönyveket, döntéshatározatokat, stb.  

A kommunikáció ilyen jellegű levezénylése új megvilágításban tüntette fel ügyfeleink számára a projekten belüli kommunikációt. Látták, hogy a bürokratikus (klasszikus e-mailes) kommunikáción kívül létezik egy letisztult és áttekinthető kommunikációs módszer.

Programozási kihívások
React Native

Az alkalmazás a React Native technologia alkalmazásával készült. A natív komponensek minden rendszerhez külön, specializált könyvártak felhasználásával lettek programozva. 

Ennek a programozási módszernek az előnye az, hogy az interfészhez csak egyetlen kódbázis tartozik. 

Térkép és rétegek

A térkép bázisát a Bajor állami GIS központ térképe képezi. Ahoz, hogy elkerüljük az API-jukkal való állandó kommunikációt és megőrizzük az alkalmazás teljesítményét létre kellett hoznunk a saját mapProxy-nkat. 

Néhány útvonal átlépi Bajoroszág határait, továbbá vannak olyan útvonalak, amelyek nem ebben a tartományban kezdődnek, és mivel az állami térkép korlátozott volt, fontosnak tartottuk, hogy ezeket a területeket is megjelenítsük a térképen. Ennek fényében bevezettünk egy második háttérréteget, az OpenStreetMapet. 

Az alkalmazásba többféle réteget illetsztettünk be: topográfiai és magassági réteg, valamint kerékpár- és gyalogos útvonalakat.

A földrajzi adatok megjelenítéséhez a már jól ismert Leafletjs használtuk.

Caching

Sok időt szenteltünk a felhasználói igények felderítésére és azok megértésére, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsuk. Fontos volt számunkra megérteni, hogy a felhasználónak milyen tartalmakra van szüksége azonnal, és melyek azok amelyeket igény szerint tölthet le. Ezeket a felhasználói igényeket a Recoil elégítette, amely szinten egy a facebook által fejlesztett open source projekt. 

Kettő adatbázis

A drupal CMS a MariaDB-ben kezeli és tárolja a tartalmakat. Ezek az adatok átkerülnek a MongoDB adatbázisba, amely az alkalmazást és a weboldalt látja el adatokkal. A MongoDB számára átadandó mezőket különös figyelemmel képeztük le, mivel a végső felhasználó számára nem szükséges az összes Drupal adatbázisból származó adat.

Geofencing

E Projekt keretén belül mélyedtünk el először a Geofencing technologiájába. Azok számára, akik nem tudják, hogy ez pontosan mi: ez egy telefonos szolgáltatá, amely az aktuális helyzeted alapján ki tud váltani egy eseményt. 

Az alkalmazáson belül ezt a technológiát arra használtuk, hogy értesítsük a felhasználót, akkor amikor egy érdekes illetve ideiglenesen vagy állandóan korlátozott terület felé közeledtek.

A kliens által meghatározott területi korlátozások nagyon specifikusak. Például a medvék párzási időszakában, bizonyos területekre az évnek a meghatározott időpontjában tilos a belépés.

Ebben a részfeladatban a legnagyobb kihívás az volt, hogy megtaláljuk a rendszerértesítések és a mobiltelefon akkumulátorterhelése közti egyensúlyt. Fontos volt számunkra, hogy az értesítések fogadása mellett a felhasználó készülékének a töltösségi szintje ne csökkenjen drasztikusan. 

Végül sikerült optimalizálnunk a beállításokat 300 másodperces intervallumra és 250 méterre, amelyek mostanra az értesítések kiváltásának a hivatalos értékei. Ezek az értékek magábafoglalják a standart gyaloglás sebességét és a lassú kerékpározást. 

Offline mód

Minden korábban említett funkció offline módban, internetkapcsolat nélkül is elérhető. Ennek a lehetőségnek az alapját a Google Offline Térkép funkcionalitása képezte, azonban itt nem álltunk meg: lehetővé tettük felhasználóink számára, hogy a teljes tartalomhoz hozzáférjenek. A felhasználók nem csak térképrészleteket tölthetnek le, hanem az általuk kiválasztott lexikontartalmakat is. 

Keresés

Az Elastic Searc segítségével 20 indexelt entitást definiáltunk, melyeknek megjelenési sorrendjét az ügyféllel együtt határoztunk meg. A kerésfunkció áttekinti a tartalmak címét, a kategóriákat, latin neveket, a tartalmak rövid leírását, a hivatkozási nevüket, stb. Minden elemet egy pontszámmal láttunk el, amely a megjelenési rangsorát hivatott jelezni. 

Ha a felhasználó példaként beírja a keresőbe azt hogy “Frosch”, akkor olyan tartalmak jelennek meg, amelyeknek a címe tartalmazza azt a szót, hogy "Frosch", hiszen a címet 10-es pontszámmal láttunk el. 

Fastlane

A fastlane-t implementálásával,lehetővé tettük az új frissítések gyors kézbesítését. Segítségével automatikusan nyújthatjuk be az alkamazást ellenőrzésekre, így minden új rendszerfrissítésnél megközelítőleg 2-3 fejlesztői órát sprórolunk meg. Többé nincs szükségünk APK és IPA fájlok manuális feltöltésére. 

Megpróbáltatások

Mint ahogy mindenki életében előfordulnak, úgy a projektjeink során is felszínre bukkantak nehézségek, kihívások. Agilis projektmanagementünk ellenére a jelen projektben kihívást jelentett számunkra, hogy bizonyos kulcsunfontosságú döntések lasabban születtek meg.

Erősek és magabiztosak vagyunk 🙂

Büszke vagyok arra, hogy egy szabadkai cég, amely Karlsruheban is rendelkezik irodával egy weboldalt és applikációt hozott létre a bajor minisztérium számára. Véleményem szerint a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat megfontoltan került felhasználársra, amely lehetővé tette, hogy egy szép és hasznos eszközt fejlesszünk a természetkedvelők számára.

Csapatunk a bajor minisztérium számára dolgozott, amely nem kis teljesítmény volt. 

E projektünkkel közvetve hozzájárulunk az  IT SUBOTICA 2030 projekt kezdeményezéséhez. Meggyőződésünk, hogy Szabadka egy élhető hely, ahol lehetőség van a világ bármely részére dolgozni. 
 

Ćuković Miloš, COO,

Szabadka 2023.08.11.